Kiina Suomessa -tapahtuma lukiolaisille 14.11.2015

IMG_3426

Yanzu-hanke järjesti lauantaina 14.11.2015 Malmitalon Kiina Suomessa -kulttuuritapahtuman yhteyteen oman lukiolaistapahtumansa. Mukaan lähti reilut parikymmentä innokasta (silloista tai tulevaa) kiinan lukijaa. Heidän kanssaan käytiin ensin syömässä Malmilla sijaitsevassa kiinalaisessa ravintolassa Punainessa Omenassa ja tämän jälkeen suunnattiin Malmitalolle katsomaan monipuolisia esityksiä.

Ravintolaan saapui myös joukko koulujen rehtoreita suoraan Pekingistä, ja he kävivät mielenkiintoisia keskusteluja suomalaisten lukiolaisten kanssa. Rehtorit esittelivät Kiinan koulujärjestelmää ja kiinalaista kulttuuria laajemmin ja suomalaiset puolestaan kertoivat omastaan. Kulttuurivaihtoa parhaimmillaan!

Itse Malmitalon tapahtuma toteutettiin ensimmäistä kertaa ja sen ideoijana ja pääjärjestäjänä toimi Yanzu-koordinaattori Veli-Matti Palomäki. Tapahtuman toteuttivat yhteistyössä Suomi-Kiina-seura, kiinalaisten opiskelijajärjestö CSSA-UH, uusi suomalaisten Kiina-asiantuntijoiden yhdistys Kiina-alumnit ry sekä Helsingin kulttuurikeskus.

IMG_3397

Esiintymässä oli monipuolinen joukko kiinalaisia, Suomessa asuvia esiintyjiä, sekä suomalaisia, kiinalaiseen taiteeseen erikoistuneita nuoria taiteilijoita. Mukana olis myös Vaskivuoren oma lauluyhtye SELT (kuvassa yllä), joka esitti tapahtumassa kiinankielisen kappaleen Molihua (茉莉花, Jasmiininkukka)!

Alta voit lukea, mitä mieltä Vaskivuoren lukion syksyn 2015 kiinan opiskelijat olivat tapahtumasta!

(Kirjoittaja ei halunnut nimeään julkaistavan)

Marraskuisena lauantaina 14.11.15 järjestettiin ensimmäistä kertaa Kiina Suomessa-tapahtuma, jonka tapahtumapaikkana toimi Malmitalo. Yanzu – Kiinan kieltä lukiossa oli tapahtuman yhteyteen järjestänyt oman tapahtumansa Kiinasta ja sen kielestä kiinnostuneille lukiolaisille. Kun kuulin ensimmäistä kertaa tapahtumasta, en hetkeäkään miettinyt, osallistuisinko tapahtumaan vai en. Lauantai tulisi olemaan hyvin tapahtumarikas päivä.

Lauantaipäivän ohjelma alkoi puoli kolmelta Malmitalon lähellä sijaitsevassa kiinalaisessa ravintolassa, Punaisessa omenassa. Ohjelmaan kuului mm. jutustelua, ruokaa ja tietovisa Kiinasta. Meidän lukiolaisten lisäksi ravintolaan oli lyöttäytynyt myös kiinalaisia rehtoreita Pekingistä.

Ravintolassa pääsin tutustumaan kiinalaiseen koulujärjestelmään, opin tietovisan kautta mielenkiintoisa faktoja Kiinasta ja sain uusia tuttavuuksia sekä kavereita. Aika ei käynyt pitkäksi, kun kuunteli rehtoreiden juttuja ja sainpahan muistoksi myös yhden yuanin kolikon.

Itse päivän varsinainen kohokohta eli Kiina Suomessa-tapahtuma alkoi Malmitalolla kello viiden aikaan. Lähdimmekin ravintolasta hieman ennen viittä kävelemään Malmitaloa kohti. Paikanpäällä meille jaettiin pääsyliput ja ohjelmaesitteet ja ne saatuamme suuntasimme Malmisaliin.

Kun olin istahtanut omalle paikalleni, katselin hetken ympärilleni. Suoraan sanottuna yllätyin, siitä kuinka moni oli tullut katsomaan esityksiä. Toisaalta, näin jälkeenpäin ajateltuna, ei ollut ihmekään! Ohjelma koostui suurelta osin tanssi-, soitin- ja lauluesityksistä. Mahtuipa mukaan Pekingiläistä oopperaakin. Omia lempiesityksiäni olivat ehdottomasti Zhang Yun Guzheng-sooloesitys ”Harvest Ensemble of Gongs and Drums”, Jin Keijian laulamat ”Li Bai” ja ”Slowly” sekä Wusheng Companyn katkelma näytelmästä ”Kolmen tien risteyksessä”.

Tapahtuma oli mielestäni onnistunut, ja jos tulevaisuudessa järjestetään vastaavanlainen, aion myös viedä siskoni katsomaan sitä. Erityisesti tapahtumasta mieleeni jäi Wusheng Company. Heidän esityksiään olisi ihanaa nähdä lisää!

—–

Essi Kokko (13B):

Mielestäni tapahtuma oli minulle henkilökohtaisesti erinomainen aloitus kiinan kielen ja kulttuurin opinnoille. Koska kiinakurssini ei ollut alkanut vielä, sain aloittaa opiskelun käytännössä ja todella mielenkiintoisella tavalla.

Jo ennen ravintolaan siirtymistä tein tuttavuutta muiden kielen opiskelijoiden kanssa ja vaihdoin mielipiteitä siitä, että mikä opiskelussa juuri kiinnostaa. Moni oli aloittanut lukemisen jo muutama vuosi taaksepäin, toiset aloittelivat vasta samaa tahtia kuin minäkin. Ravintolassa oli aivan omalaatuinen tunnelma, koska koko pieni tila oli täytetty opiskelijoilla, opettajilla ja rehtoreilla. Tietovisa ruoan jälkeen opetti paljon mielenkiintoisia faktoja, ja lisävisakierroksen aikana oli mukava päästä osoittamaan nippelitietämystään myös kiinalaisten rehtorien kuullen. Paras osa lounaalla Punaisessa omenassa oli ehdottomasti mahdollisuus päästä keskustelemaan rehtoreiden kanssa, esittää kysymyksiä ja kuunnella mielenkiinnolla kaikkea mitä heillä oli kerrottavaa. Niillä juttuhetkillä oli myös erinomainen mahdollisuus kuunnella kiinan kielen sointia kunnolla. Erittäin pienet kiinan kielen osaamiseni tulivat hyötyyn, kun tuli aika sanoa kiitos ja näkemiin.

Malmintalolla päästiin yllättäen kunnon show’hun, josta nautin kovin. Erityisesti mieleeni jäi nainen soittimensa kanssa ja sen upea sointi, varmaan koska olen itsekin kielisoittimien harrastaja. Mieleeni jäi myös Pekingin ooppera -ryhmä, mikä oli taiteenmuoto josta en kumma kyllä ollut aiemmin kuullut. Se nauratti ja kosketti ja oli erinomaisesti toteutettu, ja kovin mielelläni tulevaisuudessa toivon törmääväni vastaavaan. Myös suomalaisesiintyjät pääsivät loistamaan ohjelmassa, joka toi kiinnostavasti ja viihdyttävästi Kiinan ja Suomen yhteen.

Kaiken kaikkiaan kiinalaisesta kulttuurista välittyi monipuolinen kuva, jossa tuli esiin ennalta tuntemani Kiina, mutta myös puhtaasti uusia puolia. Tapahtumasta huomasi, että sitä järjestettiin ensimmäistä kertaa, mutta kehno se ei ollut ja erittäin nautinnollinen. Vastaavassa tapahtumassa en muista aiemmin olleeni, ellen ole ollut kovin nuori. Koin oppineeni paljon uutta, ja mielenkiintoni opintoja kohtaan kasvoi entistä suuremmaksi. Kerroin tapahtuman jälkeen useammalle kaverille, kuinka mukava ja mielenkiintoinen päivä minulla oli takanani. Nautin kyseisestä lauantaista suuresti, ja toivon pääseväni tulevaisuudessakin vastaavanlaiseen tapahtumaan.

IMG_3362 IMG_336612507182_10153315272910905_3571697987083476450_n

Kuvissa: Wusheng Company, Vaskivuoren lukion lauluyhtye SELT, China Suomi Dance, Zhang Yu, Veli-Matti Palomäki

Kuvat: Gao Yuhang, Ilppo Pohjola