Missä opiskella kiinaa?

Mandariinikiinaa voi opiskella useimmissa Suomen suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa. Yleensä opetusta on tarjolla ainakin kansan- ja työväenopistoissa, mutta myös yhä useammat peruskoulut, lukiot ja korkeakoulut tarjoavat kiinan opetusta.

Tällä sivulla kerrotaan mahdollisuuksista opiskella kiinan kieltä Suomessa ja Kiinassa.

Kiinaa lukioissa

Yanzu-hankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa kiinan opiskelu Suomen lukioissa.

Tällä hetkellä kiinaa voi opiskella ainakin seuraavissa Suomen lukioissa:

(Päivitetty 7.3.2016).

Mikäli lukiossasi opetetaan kiinaa mutta se ei näy listassamme, ota yhteyttä Yanzu-hankkeen koordinaattoriin Laura Mursuun (laura.mursu@eduvantaa.fi), kiitos!

Kiinaa peruskoulussa

POP kiinaa -hanke, Tampereen perusopetuksen koordinoima kiinan opetuksen edistämishanke ja Yanzun sisarhanke, tarjoaa lisätietoa kiinan perusopetuksen kehittymisestä.

Kiinaa korkeakouluissa

  • Helsingin yliopistossa voi opiskella kiinan kieltä ja kulttuuria pääainetasolla. Kandivaiheessa pääaineenaan Aasian tutkimusta opiskellut voi valita maisterivaiheessa pääaineekseen Itä-Aasian tutkimuksen.
  • Helsingin yliopiston Konfutse-instituutti tarjoaa erilaisia kiinan kielen ja kiinalaiseen kulttuuriin liittyviä kursseja. Kurssit ovat lukiolaisille ja korkeakouluopiskelijoille ilmaisia. Konfutse-instituutin kautta voi myös saada erilaisia stipendejä Kiinaan.
  • Turun yliopistossa voi suorittaa Itä-Aasian tutkimuksen sivuainekokonaisuuden sekä englanninkielisen maisteriohjelman, joihin molempiin kuuluu kiinan kielen opintoja.
  • Aalto-yliopiston, Tampereen, Itä-Suomen, Oulun ja Lapin yliopiston kielikeskukset sekä Åbo Akademin centret för språk och kommunikation tarjoavat kiinan peruskursseja.
  • Myös yhä useammat ammattikorkeakoulut järjestävät kiinan kursseja, esimerkiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja Metropolia ammattikorkeakoulu.
  • Muista että JOO-opintojen eli joustavan opinto-oikeuden avulla voit suorittaa opintoja tai sivuainekokonaisuuden myös muussa kuin omassa korkeakoulussasi!

Lisäksi useimmilla suomalaisyliopistoilla on vaihtosopimuksia moniin kiinalaisyliopistoihin. Ajankohtaista tietoa näistä voit saada esimerkiksi ko. yliopiston opintopalveluista. Kiinassa voi myös suorittaa tutkintoon kuuluvan työharjoittelun esimerkiksi CIMO:n kautta.

Kiinaa Kiinassa

Vaihtovuosi tai osallistuminen kielikurssille Kiinassa tai muulla kiinankielisellä alueella tarjoaa takuulla unohtumattomia elämyksiä – ja on toki myös paras tapa oppia kiinan kieltä! Muutamat vaihto-oppilasjärjestöt järjestävät kielikursseja ja vaihto-ohjelmia kiinankielisillä alueilla. Näitä ovat esimerkiksi:

EF (Education First):
– kielikurssit tai opintovuosi ulkomailla (Kiina, Singapore)

AFS:
– opintovuosi ulkomailla: Kiina, Hongkong
– katso video erään vaihto-oppilaan kokemuksista Hongkongissa

Allianssin nuorisovaihto:
– Au pair in China -ohjelma: au pairiksi Kiinaan
– vapaaehtoistyö Kiinassa