Kiinalaisia kiemuroita -kilpailu

Vuoden 2015 Kiinalaisia kiemuroita -kilpailu on päättynyt! Kilpailuaika päätttyi 30. huhtikuuta ja raati on valinnut parhaat työt. Tästä voit katsoa vielä kilpailuohjeet. 

Vuoden 2015 Kiinalaisia kiemuroita -kilpailuun osallistuttiin jopa 71 kilpailutyöllä! Kiitos osallistujille!

Pääpalkinnon eli älypuhelimen voittaja on tänä vuonna Linnea Salmimaa Juhannuskylän koulusta! Onnittelut! Hänen kummitusta tarkoittavaan kirjoitusmerkkiin (鬼, guǐ) perustuva työnsä oli omaperäinen ja toteutukseltaan erinomainen. Raati arvosti myös kirjoitusmerkin kalligrafista otetta.

190303190152

2. ja 3. sijoille sijoittuneet osallistujat eivät kumpikaan halunneet nimeään julkaistavan, mutta alla voit tutustua heidän kilpailutöihinsä. Osallistujat olivat kummatkin Meilahden ala-asteelta.

2. sijalle sijoittunut, pikkuveljeä tarkoittavaan 弟 (dì) -kirjoitusmerkkiin pohjaava kilpailutyö tavoitti kekseliäällä tavalla (kenties omaan kokemukseen perustuen?) sanan merkityksen. Loistava muistikeino!

185907185828

3. sijalle sijoittunut kilpailutyö perustui ajattelemista ja kaipaamista tarkoittavaan 想 (xiǎng​) -kirjoitusmerkkiin. Työ oli värimaailmaltaan erinomainen ja Nuuskamuikkusen pohdiskelevan luonteen yhdistämisessä kiinalaiseen kirjoitusmerkkiin voidaan jopa nähdä kahden kulttuurin yhteensulautumaa.

190823185608

Lisäksi raati halusi palkita erityismaininnalla Marika Salmen Ressun lukiosta. Hän toteutti kilpailutyön sairaalaa tarkoittavasta, kahdesta kirjoitusmerkistä koostuvasta sanasta 医院, yī​yuàn. Raati kiitteli piirrustuksen tarinallista otetta, jonka avulla sana on helppo muistaa. Toteutus oli myös erinomainen.

190500190413

Jälleen kerran onnittelut palkituille, ja kiitokset kaikille osallistujille!

Tästä voit ladata kisamateriaalia vapaasti jaettavaksi.

Täällä voit tutustua myös edellisten (2013 & 2014) kilpailujen parhaisiin töihin.

Vuoden 2014 Kiinalaisia kiemuroita -kilpailu peruskoululaisille ja lukiolaisille päättyi toukokuussa. Kilpailutöitä kilpailuun tuli huikeat 56 kappaletta! Kiitos kaikille osallistujille!

Vuoden 2014 voittajatyöksi valittiin Pietari Halme Meilahden ala-asteelta! Hänen kilpailutyössään kiinan miekkaa tarkoittava sana (jiàn) herää henkiin miekkamiehen muodossa. Työ on toteutettu hyvin mielikuvituksekkaasti ja taidokkaasti. Onnittelut voittajalle ja pääpalkinnon eli Samsungin Galaxy Note -älypuhelimen uudelle omistajalle!

Kilpailussa palkittiin myös muita hyvin sijoittuneita Rovion Angry Birds -tuotteilla sekä Helsingin yliopiston Konfutse-instituutin lahjoittamilla kirjapalkinnoilla.

Kilpailussa toiselle sijalle ylsi Nelli Orell myöskin Meilahden ala-asteelta. Hänen kolmiosainen työnsä oli taidokkaasti kuvattu maisema autiosta saaresta. Jälki oli erittäin huoliteltua ja saarta tarkoittava merkki (dǎo) oli toteutettu kauniisti. Onnittelut!

Kilpailun kolmannelle ja samalla lukiosarjan ensimmäiselle sijalle yltäneen kilpailutyön tekijä ei halunnut nimeään julkistettavan. Hänen sähköä tarkoittavaa merkkiä (diàn) kuvaava työnsä oli kekseliäis ja toteutettu hyvin taidokkaasti vesivärejä käyttäen. Kirjoitusmerkki oli myös kirjoitettu kauniisti. Onnittelut!

Raati halusi palkita vielä erityismaininnoilla  ja kirjapalkinnoilla kaksi erinomaista työtä. Töiden tekijät olivat vuoden 2013 kilpailun voittaja Jenni Lukkarinen Joensuun normaalikoulun lukiosta sekä Oona Kumpulainen Meilahden ala-asteelta

(Oona Kumpulainen ei halunnut kilpailutyötään julkaistavan kotisivullamme.)

Tämän lisäksi arvottiin kaikkien osallistujien kesken kaksi kirjapalkintoa. Valinta osui Kaisa Haliseen Meilahden ala-asteelta sekä Armi Klemolaan Pispalan koulusta.

Onnittelut kaikille palkituille!

Kilpailutehtävä: Kirjoita mahdollisimman isokokoinen kiinan kirjoitusmerkki pinyinääntämisen ja suomennoksen kera valkoiselle A4-paperille. Tee toiselle paperille merkkiä varten muistisääntö. Se voi olla esimerkiksi merkin muistamista helpottava kuva, merkin syntytarina (tosi tai itse keksimäsi) tai vaikkapa sarjakuva. Kekseliäisyys ja mielikuvituksellisuus palkitaan!

Lue täältä kaikki tarkemmat kilpailutiedot.

Tutustu keväällä 2013 järjestetyn ensimmäisen Kiinalaisia kiemuroita -kilpailun voittajatöihin!

Vuoden 2013 kilpailun tehtävänantoon voit tutustua tässä.

Vuoden 2013 kisan ensimmäisen palkinnon voitti Jenni Lukkarinen Ylämyllystä. Onnittelut! Hänen lohikäärmettä tarkoittavaan kirjoitusmerkkiin (龙 ) perustuva työnsä oli kekseliäs ja taidokkaasti toteutettu. Voit tutustua kilpailutyöhön tässä: kirjoitusmerkki ja muistisääntö. Ensimmäinen sija palkitaan iPad Retinalla. Onneksi olkoon Jenni!

2. ja 3. sija palkittiin Angry Birds -tuotepaketeilla. Toiseksi parhaaksi valittiin Jenna Konttila Helsingistä. Hänen ihmistä tarkoittavaan kirjoitusmerkkiin (人) perustuvan työnsä toteutus oli erinomainen. Raati kiittelee myös omaperäistä ideaa jakaa työ kolmeen erilliseen osaan. Voit katsoa ne tästä, tästä ja tästä. Kolmanneksi sijoittuneen työn tekijä ei halunnut nimeään julkaistavan, mutta hänen oivaltavaan, olla-verbiä tarkoittavaan kirjoitusmerkkiin (是) perustuvaan työhönsä voit tutustua tässä: kirjoitusmerkki ja muistisääntö.

Kiitokset kaikille kisaan osallistuneille!