Yanzu-koordinaattorin matkassa kiinan kielen siltaa ylittämässä

Chinese Bridge (kiinaksi 汉语桥, Hànyǔqiáo) on kiinan kielen taitokilpailu, jossa kiinantaitoiset yliopisto-opiskelijat ympäri maailman ottavat toisistaan mittaa mm. puheen ja erilaisten kulttuuriesitysten muodossa. Tänä vuonna Suomen edustajana kansainvälisessä kilpailussa oli Yanzu-hankkeen koordinaattori, Veli-Matti Palomäki.

Vuoden 2013 kilpailun Suomen-karsinta oli Konfutse-instituutissa huhtikuussa. Kilpailuun saivat osallistua kaikki alle 30-vuotiaat kiinantaitoiset yliopisto-opiskelijat, ja siihen kuului puhe kiinaksi, kulttuuriesitys sekä tietovisa. Suomen karsinnan voittajaksi valittiin Veli-Matti Palomäki ja hän lähti edustamaan Suomea Changshaan heinäkuussa järjestettyyn jatkokilpailuun. Suomessa Veli-Matin hyvän menestyksen varmisti hänen musiikkinumeronsa, jossa hän esitti kitaralla itseään säestäen oman kiinankielisen sävellyksensä.

Eri maiden 124 kilpailijaa kokoontuivat Pekingissä. Muutaman päivän Kiinan pääkaupunkiin tutustumisen jälkeen matka jatkui etelään, Hunanin maakunnan helteiseen Changshan miljoonakaupunkiin. Kilpailijat kävivät tutustumassa mm. puhemies Maon kotikaupunkiin Shaoshaniiin. Huomionarvoista on, että Chinese Bridge ei ole vain kiinan taitokilpailu vaan myös suosittu televisio-ohjelma, joka tavoittaa parhaimmillaan miljoonia kiinalaisia tv-katsojia. Itse kilpailu oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen, ”sillanylitykseksi” (过桥, guòqiáo) nimetty kilpailu koostui kirjallisesta kokeesta ja kulttuuriesityksestä. Toinen osuus oli varsinainen semifinaali, jossa kilpailijoiden tuli pitää puhe. Veli-Matin puheen otsikkona oli “Haluan lentää korkeammalle”, kiinaksi 我要飞得更高 (Wǒ yào fēi de gēng gāo) ja se käsitteli unelmien tavoittelua. Veli-Matti aloitti puheensa rohkeasti laulamalla muutaman säkeen samannimisestä kiinalaisten suosikkikappaleesta. Voit katsoa Veli-Matin puheen tästä (puhe alkaa noin 34 minuutin kohdalla).

Veli-Matti edusti Suomea erinomaisesti, loppukilpailupaikka jäi hyvin pienestä kiinni. Mutta kuten Veli-Matti omassa puheessaan Kiinassa totesi, tärkeintä ei sittenkään ole lopputulos, vaan se, että on tehnyt kaikkensa ja rohkeasti yrittänyt. Suomen karsinnan voittaminen ja jatkokilpailuun pääseminen on jo itsessään hieno saavutus. Yhtä arvokasta kokemusta rikkaampana Veli-Matti jatkaa Yanzu-hankkeen koordinaattorina. Hiuksenhieno putoaminen finaalista jäi kuitenkin harmittamaan, ja Veli-Matti harkitseekin mahdollisuutta osallistua kilpailuun uudemman kerran tulevien vuosien aikana. Kilpailun jälkeen Veli-Matin kiinankielistä laulua on jo ehditty kuulemaan mm. Savoy-teatterissa Kiinan kansalllispäivän juhlassa ja esiintymisiä on luvassa jatkossa myös lisää.

Julkaistu 27.9.2013

Teksti: Eira Kasper
Kiinankieliset nimet, käännökset, ulkoasu: Veli-Matti Palomäki
Kuva: http://bridge.chinese.cn/c12/