Kiikarissa Kiina ja Japani, 15.1.2016

image

Toinen yhteinen seminaari japanin kielen Ippo-hankkeen kanssa, Kiikarissa Kiina ja Japani, järjestettiin Opetushallituksen tiloissa 15.1.2016. Katso tästä seminaarin ohjelma.

Juhlistimme tilaisuudessa kiinan ja japanin sisällyttämistä uuteen lukion opetussuunnitelmaan. Muita aiheita olivat mm. Kiina ja Japani mediassa sekä kotikansainvälisyystapahtumat. Tapahtuma houkutteli paikan päälle enemmän väkeä kuin yksikään aikaisempi seminaarimme: paikalla oli yli kuusikymmenhenkinen yleisö ja mukana oli niin opettajia, opiskelijoita, rehtoreita, useiden eri hankkeiden ja organisaatioiden edustajia kuin mediaakin. Kyseessä oli jo kymmenes Yanzu-hankkeen järjestämä seminaari.

Seminaarissa julkistettiin video, jonka Yanzu- ja Ippo-hankkeet toteuttivat yhdessä juhlistaakseen kiinaa ja japania uusina B3-kielinä lukion opetussuunnitelmassa. Voit katsoa videon täältä.

Katso tästä seminaarin esityksiä (esitysjärjestyksessä):

Yanzu-hankkeen kuulumiset (Veli-Matti Palomäki, Yanzu-hankkeen koordinaattori)

Opiskelijanäkökulma japanin kielen opiskeluun

Aasian ja Afrikan kielet tulivat lukion ops- perusteisiin. Mitä muita muutoksia päivitys tuo mukanaan? (Paula Mattila, Opetusneuvos, OPH)

Kiinan ja japanin oppimisesta 1970- ja 1980-luvuilla (Kauko Laitinen, dos., Aasian ja Tyynenmeren alueen tutkimuksen yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto)

Miten Kiina esiintyy mediassa (Sari Taussi, ulkomaantoimittaja, Kiinan-kirjeenvaihtaja 2012-2015, Yleisradio)

Kielikurssimatkat Aasian kasvavilla markkinoilla (Tiina Nurmi, myyntipäällikkö, Study More Languages)

Silta Japaniin -hankkeen esittely (Juho Pekka Mäkipää, hankekoordinaattori)

Rajamäen lukion ja Morioka Chuo High Schoolin yhteinen biologian kurssi (Tytti Kaukola-Risku, biologian ja maantieteen opettaja, Rajamäen lukio)

Katsaus Kiina Suomessa -tapahtumaan (Veli-Matti Palomäki, tapahtuman pääjärjestäjä)

image(1)

Paneelikeskustelu “Miten Kiina ja Japani näyttäytyvät mediassa” herätti vilkasta keskustelua. Mukana olivat Yleisradion kirjeenvaihtajakoordinaattori Liisa Karvinen ja ulkomaantoimittaja Sari Taussi sekä Helsingin yliopiston Aasian tutkimuksen yliopistonlehtori Tiina Airaksinen. Moderaattorina Helsingin yliopiston japanin kielen yliopistonlehtori ja Japanin tutkimuksen dosentti Riikka Länsisalmi.