Hanke

Yanzu – kiinan kieltä lukioissa

Yanzu – kiinan kieltä lukioissa hanke on vantaalaisen Vaskivuoren lukion vuonna 2011 alkuun panema kansainvälistymisen kehittämishanke. Vaskivuoren lukiolla on pitkät perinteet kansainvälisyydessä sekä kiinalaisten partnerien kanssa toimimisessa ja kiinanopetuksen kehittämiseen tähtäävä hanke voidaankin nähdä tälle toiminnalle luonnollisena jatkona.

Vaskivuoren lukio haki hankkeelle keväällä 2011 Opetushallitukselta rahoitusta, jonka se myös sai. Hanke käynnistettiin elokuussa 2011 ja sen ensimmäinen toimintakausi jatkui toukokuuhun 2012 saakka. Tällä hetkellä käynnissä on kolmas toimintavuosi, ja jatkorahoitusta haetaan neljännellä kaudelle.

Vaikka Yanzu onkin nimellisesti Vaskivuoren lukion hanke, on se mittakaavaltaan kuitenkin valtakunnallinen. Tavoitteena on koota kiinan opetuksesta kiinnostuneet lukiot valtakunnalliseksi verkostoksi, jota Vaskivuoren lukio koordinoi.

Hanke pyrkii osaltaan vastaamaan kiinan kielen kasvavaan merkitykseen työmarkkinoilla. Tavoitteena on kiinan kielen opetuksen kasvu niin määrällisesti kuin laadullisesti. Hankkeen tavoitteina ovat olleet mm. kiinan opettajien pätevöittämiskoulutus sekä yhtenäisen B3-kielen opetussuunnitelman luominen kiinan kieleen. Hankkeen aloitteesta alkoikin syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kiinan ja japanien opettajien täydennyskoulutushanke, ja ehdotus B3-kiinan opetussuunnitelmaksi on kirjoitettu. Uskomme, että jonain päivänä kiina on ylioppilaskirjoitusten valinnainen kieli. Tämän hankkeen avulla kuljemme kohti tuota päämäärää.

Yanzu-hankkeen nimi [lausutaan “Jen-zu”] juontuu kiinan kielestä ja se viittaa “kielen esi-isiin”, vanhaan kieleen. Vaikka kiina ja sen kirjoitusjärjestelmä kuuluvatkin maailman vanhimpiin, on kiina kuitenkin elävänä kielenä maailman puhutuin kieli ja sen kirjoitusjärjestelmä maailman vanhin yhä käytössä oleva kirjoitusjärjestelmä.

 

Lisätietoja antavat:

Koordinaattori Laura Mursu: laura.mursu(att)eduvantaa.fi
Rehtori Eira Kasper: eira.kasper(att)vantaa.fi
Vaskivuoren lukio